вторник, 24 марта 2020 г.


Рекомендації
 щодо послабле­ння в дітей психологічного напруження
Глибоке дихання
Зробити глибокий вдих, випинаючи живіт уперед до відчуття участі в цьому діафрагми. Видихнути трохи повільніше, до втягування  живота всередину. До того ж дитина повинна уявляти, що вдихає цілющий кисень - здоров’я, спокій, а видихає повітря, непотрібне організму, позбавляючись хворобливості і хвилювання.
Фізичні навантаження
Найкращим способом послаблення нервового напруження є фізичні навантаження — фізична культура й фізична праця. Якщо в дитини поганий настрій, їй потрібно грати на свіжому повітрі в рухливі ігри, у спор­тивні ігри - футбол, волейбол, теніс.
Домашній затишок, спілкування з четверо­ногим другом
Дитина повинна знати, що коли їй дуже важко, її образили, потрібно йти додому.  Домашній затишок, добре й лагідне слово рідних допоможуть їй. Учені вважають, що  кішка й собака послаблюють стресовий стан, заспокоюють нервову систему.    
Живопис                                      
Французький художник Е. Делакруа вважав, що живопис своїм розмаїттям кольорів, грою  світла й тіні створює особливу музику картини. А учений Ф. Шмідт писав, що колір, незалежно від предмета, якому він властивий, справляє на глядача певний психофізіологічний вплив.
Художнє слово
Читання цікавої казки, оповідання сприяє послабленню нервового напруження й заспокоює дитину.
Театр
Вважають, що він має магічну силу впливу, на психіку. Якщо є така можливість, відвідайте  з дитиною ляльковий театр (або створіть власний), подивіться мультфільм.                                                             
Позитивні емоції                        
Із давніх-давен відомо, що усмішка, жарт, гумор послаблюють психічне напруження.    Ю. Нікулін писав: «Я твердо вірю: сміх зміцнює здоров'я і подовжує ЖИТТЯ». Почитайте з дитиною гуморески, подивідься дитячі комедії.
Музика
Людям здавна відомо про цілющі властиво­сті музики. В. М. Бехтерев довів, що в дитячому віці нор­мальному, здоровому розвитку організму сприяють ніжні колискові пісні, спокійна музика.
Спілкування з природою
Природа заспокоює нервову систему, робить людину добрішою. Отже, якщо в дитини  поганий настрій, то відпочиньте з нею серед  природи.
Гра                                               
Гра - це явище феноменальне, вона прита­манна всім дітям. Особливу значущість гра має для першокласників, оскільки це діяльність, без якої дитина шести років нормально жити й розвиватися не може.

Комментариев нет:

Отправить комментарий