З 1 січня 2022р.
стартувала реформа системи шкільного харчування, ініційована дружиною Президента
України Оленою Зеленською, яка не обмежується оновленням підходів до харчування
лише в школах, для садочків також передбачено низку змін і новацій.
Забезпечення
повноцінного харчування дітей дошкільного віку – сучасна актуальна проблема.
Основним фактором, що зумовлює здоров’я людини у дорослому віці є харчування
перших років життя. В цей період організм потребує відповідної кількості
мікронутрієнтів для повноцінного розвитку та зростання дитини: формуються й
закріплюються харчові звички й переваги, відбувається подальший розвиток
кістково-м’язової системи, розвиток і диференціація центральної нервової
системи. Через порушення принципів раціонального харчування в цьому віці може
виникати схильність до серцево-судинних і аліментарно-залежних захворювань,
здатних істотно знизити показники здоров’я та якості життя дорослої людини.
Повноцінне харчування, поряд з іншими чинниками, забезпечує розвиток організму
дитини, зміцнює її імунний статус, підтримує адаптаційні процеси на належному
рівні.
Основою нового
підходу, до організації харчування в закладі дошкільної освіти, є збагачення
раціону дітей фруктами та овочами, молочними продуктами, м’ясом і рибою, обмеження
кількості солі, цукру, жирів, хліба та картоплі, а також виключення ковбасних
виробів, сосисок тощо.
Пропонуємо
зразки страв, які готуємо дітям в рамках реформи харчування.
Комментариев нет:
Отправить комментарий